top of page

על ניתוח הויטרקטומי

 

כריתת זגוגית העין, המכונה לעיתים ויטרקטומיה, מתייחסת להסרת הג'ל הזגוגי מהעין. הליך זה מתבצע בחדר הניתוח בבית החולים, בשימוש במיקרוסקופ כירורגי. קיימות כמה מחלות רשתית שניתוח ויטרקטומיה עשוי להיות הטיפול המתאים עבורן.

 

ויטרקטומיה מתבצעת בשימוש בכלים קטנים המוחדרים לדופן העין דרך חתכים בקוטר חוד של מחט. אור המועבר דרך סיב אופטי משמש כדי לראות את תוך העין, ולעיתים קרובות לביצוע טיפול לייזר, על פי הצורך.

 

ויטרקטומיה מתבצעת בדרך כלל תחת הרדמה מקומית (זריקה), לעיתים עם תרופת הרגעה. במילים אחרות, המטופל ער במהלך ביצוע ההליך, אבל אינו חש בכאב ואינו רואה את ההליך המתבצע. במקרים אחדים, ייתכן שיעשו שימוש בהרדמה כללית במקום בהרדמה מקומית. הליך זה מתבצע במרפאת החוץ ואינו מצריך אשפוז.

 

המטופלים הולכים הביתה עם רטייה על העין, שתוסר במרפאת הרופא ביום שלאחר הניתוח. ייתכן שיהיו כמה ביקורי מעקב במהלך החודש הראשון, וביקורים פחות תכופים במשך כמה חודשים לאחר מכן. יש להשתמש בטיפות עיניים במשך כמה שבועות לאחר הניתוח. אלה כוללות בדרך כלל טיפות סטרואידיות להקטנת הדלקת, טיפות אנטיביוטיות למניעת זיהום, וטיפות להרחבת האישונים שיספקו נוחות ויקטינו למינימום את הצטלקות האישון. לעיתים נדרשות גם טיפות להפחתת הלחץ בעין. בדרך כלל, המטופלים יכולים לחזור לפעילות שגרתית בתוך כמה שבועות. רוב הריפוי מתרחש במהלך החודש הראשון, אבל החלמה מלאה של הראייה עשויה להימשך כמה חודשים.

 

בזמן הויטרקטומיה, לעיתים קרובות ממלאים את העין באוויר או בתערובת של אוויר וגז. פעולה זאת מתבצעת כדי למנוע או כדי לתקן היפרדות של הרשתית, כדי לסגור חור מקולרי או מסיבות אחרות. סוג הגז שבו ישתמשו ייקבע על פי הנסיבות. הגז ייספג בעין במשך תקופת זמן; אוויר בדרך כלל מחזיק מעמד במשך כשבוע, בעוד שגזים הפועלים במשך זמן ארוך יותר עשויים להיספג במשך חודשיים. הזגוגית תוחלף בנוזל המימי הצלול שהעין מייצרת באופן קבוע.

 

כשממלאים את העין בגז, הראייה גרועה מאוד. אולם, לעיתים יכולים המטופלים לראות טוב יותר, כשהם מסתכלים ישר כלפי מטה ובעת שהם אוחזים בחפץ במרחק סנטימטרים אחדים בלבד מהעין. ככל שבועת הגז תקטן, המטופל יוכל לראות אותה מתכווצת לכיוון תחתית שדה הראייה. היא עשויה לגרום לברק ולראייה כפולה, במיוחד כשהיא נמצאת במצב שבו מחציתה כבר נספגה. כשהבועה נעשית די קטנה, היא נוטה להתחלק לכמה בועות קטנות יותר לפני שהיא נעלמת לחלוטין.

 

יש לנקוט בכמה אמצעי זהירות כשבועת הגז נמצאת בעין. ראשית כל, המטופל חייב לשמור על מיצוב הראש שהומלץ לו על ידי הרופא. ברוב המקרים, פירוש הדבר הוא להביט ישר כלפי מטה, או לשכב על צד אחד. על המטופלים להימנע מלהביט כלפי מעלה או מלשכב על הגב למשך פרק זמן משמעותי כלשהו, כדי להפחית למינימום את תזוזת הבועה קדימה, מה שעלול להאיץ יצירת ירוד (קטרקט), להגדיל את הלחץ התוך עיני או לפגוע בקרנית.

 

לבסוף, מטופלים חייבים להימנע מטיסה כשבועת האוויר או הגז נמצאת בעין. הלחץ האטמוספרי המופחת גורם להתרחבות בועת הגז, מה שעלול להעלות את הלחץ בעין לרמות מסוכנות. הרופא יוכל להגיד לך מתי טיסה תהיה בטוחה עבורך.

 

שמן סיליקון הוא נוזל צלול וצמיג המשמש בכמה מהמטופלים במקום בועת הגז. יש לו יתרונות אחדים על פני הגז הפועל לאורך זמן: החלמה מהירה יותר של הראייה, אין הגבלה לגבי טיסות, צורך מופחת למיצוב הראש לאחר הניתוח ומשך זמן השפעה ארוך יותר. אולם, בניגוד לגז, שמן הסיליקון אינו מוסר מהעין על ידי הגוף; חובה להסיר אותו בניתוח שני, הדומה מאוד בדרך כלל לויטרקטומיה שבוצעה כניתוח ראשון. כמו כן, סיבוכים אחדים קשורים לעיתים קרובות יותר לשימוש בשמן סיליקון.

 

כמו בכל ניתוח, קיימים סיכונים גם בניתוח ויטרקטומיה. ירוד (קטרקט), היפרדות רשתית, לחץ תוך עיני גבוה, דימום בעין וזיהום, הם בין הסיבוכים האפשריים. ירוד הוא הסיבוך התדיר ביותר של ניתוח ויטרקטומיה. מטופלים רבים מפתחים ירוד משמעותי בתוך השנים הראשונות שלאחר הויטרקטומיה.

 

 

ויטרקטומיה לתיקון חור מקולרי

ניתוק הג'ל הזגוגי מפני שטח הרשתית הוא חלק חשוב בניתוח חור מקולרי. כמו כן, לעיתים קרובות ישנם קרומים דקים על פני שטח הרשתית מסביב לחור שיש לקלף כדי לשחרר את המשיכה ברשתית ולאפשר את סגירת החור.

אולם, ייתכן שהחלק החשוב ביותר בניתוח הוא מילוי החלל הזגוגי בבועת גז. בועת הגז חייבת להילחץ כלפי החור המקולרי כדי שהחור ייסגר. מכיוון שהמקולה ממוקמת בחלק האחורי של העין, על העין להביט כלפי מטה כדי שהבועה תצוף מולה ותפעיל את כמות הכוח המרבית.

כדי שזה יתרחש, המטופל חייב להישאר לאחר הניתוח במצב שבו פניו פונים כלפי מטה. עבור רוב המטופלים, מומלץ מיצוב הפנים כלפי מטה במשך שבועיים. החור המקולרי יכול להיסגר בהצלחה אצל הרוב הגדול של המטופלים. דבר זה מלווה בדרך כלל בשיפור משמעותי בראייה ובהפחתת הפרעות. אולם, אצל רוב המטופלים לא תתקבל בחזרה כל הראייה שאבדה, והם יזהו הגבלות מסוימות.

לפרטים נוספים על ניתוח לתיקון חור מקולרי...

 

 

ניתוח ויטרקטומיה לקילוף צלקת מקולרית (ממברנה אפירטינלית)

צלקת מקולרית נגרמת על ידי קרום דק של רקמה דמוית צלקת על פני שטח הרשתית. לאחר הסרת הג'ל הזגוגי מהעין, משתמשים בכלים קטנים כדי לקלף רקמה זאת בעדינות ולהסיר אותה מהעין. ייתכן שיניחו גז או אוויר בעין, כדי שיעזרו להחליק את הרשתית, וכדי למנוע היפרדות של הרשתית; למטופלים רבים בעלי קמט מקולרי, יש גם קרעים ברשתית או עבר של היפרדות הרשתית.

אם משתמשים בבועה, יש הכרח במיצוב הראש כלפי מטה לאחר הניתוח, בדרך כלל למשך כמה ימים בלבד, אבל לפעמים למשך זמן ארוך יותר. כמעט תמיד מצליחים לקלף את הקמט מפני שטח הרשתית, ודבר זה מוביל בדרך כלל לשיפור הראייה ולהפחתת הפרעות. אף על פי כן, מטופלים רבים עדיין חווים הפרעות והגבלות מסוימות בראייה.

לפרטים נוספים על ניתוח לתיקון ממברנה אפירטנלית...

 

 

ניתוח ויטרקטומיה בגלל מחלת רשתית עקב סוכרת

לפעמים מומלץ לבצע ויטרקטומיה אצל מטופלים הלוקים בסוכרת לצורך טיפול בבצקת מקולרית, בדימום בזגוגית או בהיפרדות משיכתית. אצל מטופלים אחדים, נוצרים קרומים על פני שטח הרשתית. משיכה מקרומים אלה ומהג'ל הזגוגי עשויה לתרום לבצקת המקולרית. הסרת הזגוגית והקרומים עשויה לכן לשפר את הבצקת המקולרית.

במקרים חמורים יותר, הג'ל הזגוגי והקרומים על פני שטח הרשתית מושכים בכוח רב את פני שטח הרשתית, ובכך גורמים להרמת הרשתית או להיפרדות רשתית משיכתית. כריתת זגוגית העין והקרומים מאפשרת לרשתית לשוב ולהשתטח.

 

כשיצירת כלי דם חדשים גורמת לדימום בזגוגית, דם השוקע בתוך הג'ל הזגוגי מטשטש את הראייה. דם זה לעיתים קרובות מתפנה באופן ספונטני, אולם במקרים מסוימים התהליך עשוי להימשך חודשים אחדים. אם הדימום משמעותי ואינו מתפנה במשך פרק זמן סביר, ייתכן שתישקל ויטרקטומיה לצורך הסרת הזגוגית המלאה בדם.

 

במהלך הויטרקטומיה במטופלים הלוקים בסוכרת, לעיתים קרובות מתבצע ברשתית טיפול נרחב של פוטוקואגולציה באמצעות לייזר, תוך שימוש בסיב אופטי קטן בתוך העין. כמו כן, ייתכן שיניחו גז או אוויר בתוך העין כדי שיעזרו להחליק את הרשתית וכדי למנוע את היפרדות הרשתית. אם משתמשים בבועה, המיצוב שלאחר הניתוח הוא הכרחי, לעיתים קרובות למשך כמה שבועות.

 

 

ויטרקטומיה בגלל היפרדות הרשתית

סוגים מסוימים של היפרדות רשתית מטופלים באמצעות ויטרקטומיה. דוגמאות לכך כוללות היפרדות עם דימום משמעותי בעין, היפרדות הקשורה בדלקת הרשתית הנגרמת על ידי נגיף הציטומגלו או על ידי זיהומים אחרים, והיפרדויות עם משיכה מהג'ל הזגוגי או מהקרומים על פני שטח הרשתית.

לעיתים קרובות מונח חיגור באותה עת. כמעט תמיד, משתמשים בבועת גז או אוויר כדי למלא את החלל הזגוגי וכדי לשמור על הרשתית במקום בזמן ריפויה. אם משתמשים בבועה, המיצוב שלאחר הניתוח הוא הכרחי, לעיתים קרובות למשך כמה שבועות. טיפול הלייזר שניתן במהלך הניתוח יעזור לשמור על צימוד הרשתית באופן קבוע.

לפרטים נוספים על ניתוח לטיפול היפרדות רשתית...

 

 

ויטרקטומיה לטיפול בדלקות תוך עיניות (אוואיטיס)

ייתכן שיהיה צורך בכריתת זגוגית העין בחולים מסוימים הלוקים בענביה כדי להשיג דגימה של הזגוגית, שניתן יהיה לאחר מכן להעריך אותה במעבדה למטרות אבחנה. כמו כן, כריתת זגוגית העין עשויה לשפר את הראייה על ידי הסרת שאריות שנותרו כתוצאה מדלקת ועל ידי שיפור הבצקת המקולרית. וכן, לעיתים ניתן לשלוט טוב יותר בענביה עם הסרת הג'ל הזגוגי.

 

 

כריתת זגוגית העין בגלל ניוון מקולרי תלוי גיל

מספר קטן של מטופלים שקיימת אצלם גדילת כלי דם פתולוגיים חדשים מתחת לרשתית עקב ניוון מקולרי תלוי גיל או עקב גורמים אחרים, עשויים להפיק תועלת מניתוח הזגוגית. דימום מתחת לרשתית במקרים כגון אלה עלול להוביל לאבדן ראייה חמור. הדימום מוסר לעיתים בזמן כריתת זגוגית העין דרך חור קטן ברשתית. בועת גז או אוויר בחלל הזגוגי עשויה גם היא לסייע בהרחקת הדם מהמקולה, ובכך לשפר את הראייה המרכזית. בעת כריתת זגוגית העין, ניתן להסיר את הקרום עצמו שבו גדלים כלי הדם הפתולוגיים החדשים, דרך חור קטן ברשתית. ההתייחסות לגישות אלה היא כאל ניתוח תת מקולרי.

 

 

למידע נוסף על שירותי הרשתית והראייה שלנו, אנא צור עמנו קשר עוד היום דרך מספר הטלפון 058-4447531 לצורך קביעת תור.

bottom of page