ד"ר יורה ברק מומחה רשתית, מנתח רשתית, מנהל יחידת רשתית ביה"ח רמב"ם חיפה.
058-4447531 retinad99@gmail.com
ניתוח רשתית לקילוף ממברנה אפירטינלית
קרום או ממברנה אפירטינלית
מהו קרום אפירטינלי ?
קרום אפירטינלי הינו רקמת צלקת אשר נוצרת על המקולה של העין, המקולה ממוקמת במרכז רשתית ומספקת את הראייה המרכזית, החדה המשמשת לקריאה, נהיגה ובכדי ולראות פרטים קטנים. קרום אפירטינלי בד"כ לא מוביל לעיוורון אך יכול לגרום לטשטוש ועיוות של הראייה המרכזית .
קרום אפירטינלי ידוע גם בשמות epiretinal membrane, ERM , , או צלופן מקולופתי.
גורמים
מה גורם לקרום אפירטינלי ?
רוב הפנים של העין מלא בזגוגית ,חומר דמוי ג'ל הממלא כ – 80 אחוזים מהעין ועוזר לה לשמור על צורתה. הזגוגית מכילה מיליוני סיבים דקים המחוברים אל פני השטח של הרשתית. ככל שאנו מתבגרים, הזגוגית מתכווצת ומתרחקת משטח הרשתית. תהליך זה נקרא ניתוק או הפרדות זגוגית ,וזהו תהליך נורמלי הקורה לרב האנשים ככל שהם מתבגרים.י. ברוב המקרים, אין תופעות לוואי , פרט לעלייה קטנה ב- floaters , שהם " קורי עכביש " קטנים או כתמים הצפים בשדה ראייה .
עם זאת, לפעמים לאחר הפרדות של הזגוגית, נוצר נזק מיקרוסקופי על פני השטח של הרשתית. כאשר זה קורה, הרשתית מתחילה בתהליך ריפוי האזור הפגוע ונוצרת רקמה צלקתית או קרום אפירטינלי על פני השטח של הרשתית. רקמת צלקת זו מחוברת היטב אל פני שטח הרשתית. התכווצות רקמת הצלקת גורמת לקמטים ברשתית , אשר בדרך כלל לא משפיעים על הראייה המרכזית. בתוך כך, אם רקמת הצלקת נוצרה על המקולה, עלולה הראייה המרכזית החדה שלנו להיות מטושטשת ומעוותת.
תסמינים
מה הם הסימפטומים של קרום אפירטינלי ?
לא תמיד יש שינויים לרעה בראייה כתוצאה מקרום אפירטינלי והרבה פעמים הראייה טובה ויציבה לעיתים התהליך מתקדם ועלול להוביל לפגיעה משמעותית בראייה. בעוד שאובדן ראייה חמור הוא נדיר מאוד. אנשים עם קמט מקולרי עשויים להבחין כי הראיה שלהם מטושטשת או מעוותת במקצת ,וקווים ישרים יכולים להיראות גליים. ייתכן וייווצר קושי לראות פרטים עדינים וקריאת אותיות קטנות.
טיפול
ניתוח רשתית (ויטרקטומיה) לטיפול בקרום אפירטינלי ?
במקרים רבים, הסימפטומים של עיוות וטשטוש הראייה הם קלים, ואין צורך בטיפול. אנשים בדרך כלל מסתגלים לעיוות הראיה, שכן הוא אינו משפיע על הפעילויות היום יומית שלהם , כגון קריאה ונהיגה. טיפות עיניים , תרופות או תוספי תזונה לא ישפרו את הראייה המעוותת ממברנה אפירטינלית. אם הראיה מתדרדרת לנקודה בה היא משפיעה על פעילות שגרתית יומיומית , מומלץ לעבור ניתוח רשתית להסרה וקילוף הקרום. הליך זה נקרא ניתוח ויטרקטומי במהלכו מוסר הקרום כדי למנוע ממנו להמשיך ולעוות את הרשתית.
ניתוח ויטרקטומי
ניתוח רשתית הוא פעולה מאד מורכבת ועדינה כי לכל חלק מהעין יש תפקיד חשוב שאסור שיפגע. את ניתוח הויטרקטומיה ניתן לבצע במספר אופנים כאשר השוני העיקרי הוא גודל הפתחים דרכו מבוצע ניתוח הרשתית. בשנים האחרונות המנתחים המתקדמים יותר מבצעים את הניתוח דרך פתחים מאד קטנים בקוטר של כחצי מ"מ ללא תפרים בסיום הניתוח. הניתוח מבוצע בהרדמה מקומית ולא צפויים כאבים במהלך או לאחר הניתוח.
בסיום הניתוח לרב המנתח משאיר אויר בתוך העין והראייה צפויה להשתפר עם ספיגת האויר על פני 3-4 ימים.
כמה מוצלח הוא הניתוח הזה ?
לאחר ניתוח לקילוף קרום אפירטינלי בממוצע ניתן לקרוא עוד 2 שורות בבדיקת ראייה. בעוד שהראיה משתפרת ברוב המקרים, היא בדרך כלל לא תחזור לקדמותה. חלק מהאנשים חווים שיפור משמעותי יותר, חלקם פחות. ברוב המקרים, עיוות הראייה מצטמצם משמעותית. תהליך שיקום הראיה לאחר הניתוח יכול לקחת עד שלושה חודשים.
מהם הסיכונים של ניתוח ?
הסיבוך השכיח ביותר של ניתוח ויטרקטומי לקילוף קרום אפירטינלי הוא התקדמות בקצב התפתחות קטרקט (ירוד) וניתוח קטרקט עשוי להיות נחוץ בהמשך המעקב. סיבוכים אחרים פחות נפוצים כוללים - זיהום והיפרדות רשתית או במהלך הניתוח או לאחר מכן, שניהם יכולים להיות מטופלים באופן מיידי.