top of page

היפרדות רשתית

 

  • הפרדות רשתית הינה מחלה מעוורת והטיפול בה הוא טיפול ניתוחי בניתוח שנקרא ויטרקטומיה.

  • היפרדות רשתית הינה הפרדה של הרשתית מהדופן האחורי של העין.

  • רוב הפרדויות הרשתית הן תוצאה של חור, או קרע ברשתית . רוב החורים או הקרעים ברשתית הם לא התוצאה של טראומה , אלה של שינויים בקשרים שבין הרשתית וג'ל הזגוגית הממלא את העין, גורמי סיכון עיקריים הם  קוצר ראיה חמור וניתוח תוך עיני קודם .

  • אורות מהבהבים, "קורי עכביש" ,כתמים או צל בשדה הראיה עשויים להיות הסימפטומים הראשוניים של היפרדות רשתית או של קרע ברשתית שמקדים את הניתוק עצמו.

  • אבחון ותיקון מוקדם של היפרדות רשתית הינו גורם קריטי, שכן שיפור הראיה משמעותי יותר כאשר התיקון מתבצע לפני שהמקולה (מרכז הראייה) נפרד.

הטיפול כירורגי בהיפרדות רשתית בדרך כלל מוצלח, וחיבור מחדש של הרשתית לרב אפשרי.

 

 

מה הם הסימפטומים של היפרדות רשתית ?

אורות מהבהבים עשויים להיות הסימפטומים הראשוניים של היפרדות רשתית או של קרע ברשתית שמקדים את ההפרדות עצמה. במידה וסימפטומים אלו מופיעים יש לפנות לרופא העיניים בכדי לבצע בדיקת רשתית בהקדם. סימפטומים של אורות מהבהבים ותזוזות בראיה יכולים להיות לעתים קרובות סימפטומים שמצביעים על מחלה שונה לחלוטין מקרע או ניתוק, ויכולים להיגרם כתוצאה מהפרדה של ג'ל הזגוגית שממלא את העין מהרשתית. מצב זה נקרא הפרדות זגוגית אחורי (PVD). למרות ש- PVD הינו תרחיש די נפוץ, הוא אינו גורם לקרעים ברוב המקרים.

 

אורות מהבהבים נגרמים על ידי ג'ל הזגוגית אשר מושך את הרשתית או לחלופין מרפיון הזגוגית, המאפשר לג'ל הזגוגית לחבוט ברשתית. האורות מתוארים לעתים קרובות כדומים לפסי ברקים קצרים בקצוות החיצוניים (פריפריה) של העין. הפרדות הזגוגית מתוארת לעיתים קרובות  ידי החולים ככתמים, קווים, או זבובים קטנים. חלק מהחולים אפילו ירצו להשתמש במחבט זבובים בכדי לחסל את התזוזות המציקות הללו.

 

אם המטופל חווה מראה של צל או וילון המשפיע על ראייתו, הדבר יכול להצביע על כך כי הקרע ברשתית התקדם והפך להיפרדות רשתית. במצב זה, יש להתייעץ באופן מידי עם רופא עיניים שכן משך הזמן עד לטיפול יכול להיות קריטי.

 

 

כיצד מטפלים בהפרדות רשתית ?

הטיפול בהפרדות רשתית הוא ניתוח לצמדה של הרשתית בחזרה לדופן האחורי של העין.

ישנם מספר גישות ניתוחיות ובשנים האחרונות הגישה המקובלת יותר הינה ניתוח ויטרקטומיה.

 

 

ניתוח ויטרקטומי לתיקון הפרדות רשתית

ניתוח רשתית מסוג ויטרקטומיה הוא פעולה מאד מורכבת ועדינה כי לכל חלק מהעין יש תפקיד חשוב שאסור שיפגע. את ניתוח הויטרקטומי ניתן לבצע במספר אופנים כאשר השוני העיקרי הוא גודל הפתחים דרכו מבוצע ניתוח הרשתית. בשנים האחרונות המנתחים המתקדמים יותר מבצעים את הניתוח דרך פתחים מאד קטנים בקוטר של כחצי מ"מ ללא תפרים בסיום הניתוח.  הניתוח מבוצע בהרדמה מקומית ולא צפויים כאבים במהלך או לאחר הניתוח.

בסיום הניתוח לרב משאירים גז בתוך העין, גז זה אוטם את הקרע עד להחלמה מלאה. בכדי שהגז יהיה במקום הנכון בתוך העין יש צורך בתנוחת ראש (לרב ראש למטה) למשך כשבועיים לאחר הניתוח.
 

מהם הסיכונים של ניתוח?

הסיכון הנפוץ ביותר לאחר ניתוח ויטרקטומי הוא עלייה בקצב התפתחות הקטרקט (ירוד). ברוב החולים ,קטרקט יכול להתקדם במהירות, ולעתים קרובות להפוך לחמור מספיק בכדי לדרוש הסרה. סיבוכים פחות נפוצים כוללים - זיהום ודימום או במהלך הניתוח או לאחר מכן, שניהם יכולים להיות מטופלים באופן מיידי.

במשך השבועיים  שלאחר ניתוח , המטופלים אינם רשאים לעלות על טיסות. שינויים בלחץ האוויר עלולים לגרום לבועת הגז בעיניהם להתרחב, בכך להגביר את הלחץ בתוך העין.
 

כמה מוצלח הוא ניתוח ויטרקטומי לתיקון הפרדות רשתית ?

אצל רב המטופלים הרשתית צמודה לאחר הניתוח והם חווים שיפור משמעותי בראייה. שיפור בראייה משתנה ממטופל למטופל. לאנשים אשר היה הפרדות רשתית שלא כללה את מרכז הראייה  יש סיכוי טוב יותר לראייה טובה ותפקודית לאחר הניתוח מאלה שהפרדות הרשתית כללה את מרכז הראייה. כדאי לדון על השיפור בראיה עם הרופא שלך לפני הניתוח. התאוששות הראייה יכולה להמשך עד לכדי שלושה חודשים לאחר ניתוח.
 

 

 

bottom of page