ד"ר יורה ברק מומחה רשתית, מנתח רשתית, מנהל יחידת רשתית ביה"ח רמב"ם חיפה.
058-4447531 retinad99@gmail.com
ניתוח ויטרקטומיה לטיפול בחור מקולרי
מהו חור מקולרי ?
חור מקולרי הוא נתק קטן ברקמה המרכיבה את מרכז הראייה, המקולה, הממוקמת במרכזה של הרקמה הרגישה לאור של העין אשר נקראת רשתית. המקולה מאפשרת את הראייה המרכזית החדה המשמשת לקריאה, נהיגה, ובכדי לראות פרטים קטנים.
חור מקולרי יכול לגרום לטשטוש ועיוות הראייה מרכזית . חורים מקולרים מיוחסים להזדקנות
ומתרחשים בדרך כלל אצל אנשים מעל גיל 60.
סיבות וגורמי סיכון
מה גורם לחור מקולרי ?
רוב הפנים של העין מלאה בזגוגית או ויטראוס ,חומר דמוי ג'ל הממלא כ -80 אחוזים מהעין ועוזר לה לשמור על צורתה העגולה. הזגוגית מכילה מיליוני סיבים דקים המחוברים אל פני השטח של הרשתית. ככל שאנו מתבגרים, הזגוגית מתכווצת ומתרחקת משטח הרשתית. נוזלים טבעיים ממלאים את האזורים שבהם הזגוגית התכווצה. זהו תהליך נורמלי. ברוב המקרים, אין תופעות לוואי. חלק מהחולים עלולים לחוות עלייה קטנה ב-”פלואטרס" (floaters) , שהם מעין " קורי עכביש " קטנים או כתמים שנראים כאילו היו צפים בשדה הראייה שלך .
עם זאת, במידה והזגוגית מחוברת היטב לרשתית כאשר היא מתרחקת , התהליך יכול לקרוע את הרשתית וליצור חור מקולרי. כמו כן , ברגע שהזגוגית התנתקה מהמשטח של הרשתית , חלק מהסיבים שלה יכול להישאר על פני שטח הרשתית וליצור התכווצות. דבר זה מגביר את המתח על הרשתית ויכול להוביל לחור מקולרי ולגרום לטשטוש ועיוות הראייה המרכזית.
חורים מקולרים יכולים להתרחש גם בהפרעות עיניים אחרות , כגון קוצר ראייה גבוהה, חבלה בעיניים והיפרדות רשתית.
האם העין השניה בסיכון ?
במידה וקיים חור מקולרי בעין אחת , יש סיכוי של כ- 10-15 אחוזים כי חור מקולרי יתפתח גם בעין השנייה שלך במהלך חייך. הרופא שלך יכול לדון אתך על כך.
תסמינים
מה מרגישים כשיש חור מקולרי ?
חורים מקולרים לעתים קרובות מתחילים בהדרגה. בשלב מוקדם של חור מקולרי, אנשים עשויים להבחין בעיוות קל או טשטוש במרכז ראייתם . קווים ישרים או אובייקטים יכולים להתחיל להראות מכופפים או גליים. קריאה וביצוע משימות שגרתיות אחרות עם העין הפגועה יהפכו להיות קשות. וכשיש חור מקולרי גדול יתכן אף כתם אפור במרכז הראייה.
הטיפול
כיצד מטפלים בחור מקולרי ?
למרות שחלק מהחורים המקולרים יכולים לאטום את עצמם ללא טיפול, ברוב המקרים יהיה צורך בניתוח רשתית בכדי לסייע בשיפור ראייה. בהליך כירורגי זה אשר נקרא ויטרקטומיה או ויטרקטומי (Vitrectomy). ג'ל הזגוגית מוסר כדי למנוע ממנו למשוך את הרשתית ומוחלף בבועה המכילה תערובת של אוויר וגז. הבועה פועלת כתחבושת פנימית וזמנית, שמחזיקה את קצהו של החור מקולרי במקום בזמן שהוא נרפא. הניתוח מתבצע בהרדמה מקומית , ולעתים קרובות ללא צורך באשפוז.
לרב, אם כי לא תמיד, מומלץ לאחר ניתוח הויטרקטומי להישאר בתנוחה עם הפנים כלפי מטה, בדרך כלל ליום עד מספר ימים,. תנוחה זו מאפשרת לבועה ללחוץ כנגד המקולה ולאפשר לה לחור להסגר בהדרגה על ידי העין, תוך איטום החור. כשהבועה נספגת מחדש, חלל הזגוגית מתמלא בנוזלי העין הטבעיים.
ניתוח ויטרקטומי
ניתוח רשתית הוא פעולה מאד מורכבת ועדינה כי לכל חלק מהעין יש תפקיד חשוב שאסור שיפגע. את ניתוח הויטרקטומיה ניתן לבצע במספר אופנים כאשר השוני העיקרי הוא גודל הפתחים דרכו מבוצע ניתוח הרשתית. בשנים האחרונות המנתחים המתקדמים יותר מבצעים את הניתוח דרך פתחים מאד קטנים בקוטר של כחצי מ"מ ללא תפרים בסיום הניתוח. הניתוח מבוצע בהרדמה מקומית ולא צפויים כאבים במהלך או לאחר הניתוח.
מהם הסיכונים של ניתוח ?
הסיכון הנפוץ ביותר לאחר ניתוח חור מקולרי הוא עלייה בקצב התפתחות הקטרקט (ירוד). ברוב החולים ,קטרקט יכול להתקדם במהירות, ולעתים קרובות להפוך לחמור מספיק בכדי לדרוש הסרה. סיבוכים פחות נפוצים כוללים - זיהום והיפרדות רשתית או במהלך הניתוח או לאחר מכן, שניהם יכולים להיות מטופלים באופן מיידי.
במשך השבועיים שלאחר ניתוח , המטופלים אינם רשאים לעלות על טיסות. שינויים בלחץ האוויר עלולים לגרום לבועת הגז בעיניהם להתרחב, בכך להגביר את הלחץ בתוך העין.
כמה מוצלח הוא ניתוח ויטרקטומי לתיקון חור מקולרי ?
רב המטופלים חווים שיפור משמעותי בראייה. שיפור בראייה משתנה ממטופל למטופל. לאנשים אשר להם היה חור מקולרי פחות משישה חודשים יש סיכוי טוב יותר של שיפור בראיה מאלה שהיה להם תקופה ארוכה יותר. כדאי לדון על השיפור בראיה עם הרופא שלך לפני הניתוח. התאוששות הראייה יכולה להמשך עד לכדי שלושה חודשים לאחר ניתוח.